HTML

Szelektív hulladékgyűjtés - A hulladék érték!

Egyszer lesz időnk arra amikor az értékes nyersanyagot nem söpörjük a szőnyeg alá, hogy értéktelen szemétté váljon.

Friss topikok

Linkblog

Mire jó a szelektív hulladékgyűjtés?

2010.02.08. 08:59 Szelektív.HU

Több célt is meg lehetne fogalmazni, és a környezet megóvását - bár ez a legfontosabb - ki is lehet nyugodtan hagyni. Nem kell MEGAzöld tudattal élnünk, elég ha pénztárcánkra gondolunk. Anyagias világban annyira ez nem is megvetendő.

Bár a szelektív hulladékgyűjtés nincs ingyen - mint ahogy semmi sincs ingyen -, mégis ha sikerül elérni a nagybani begyűjtést akkor gazdaságilag is kedvezőbb hulladékgazdálkodás.

Mint magánembernek mit jelent ez?
Kevesebb kommunális kuka amibe a vegyes szemét kerül. Az értékes hulladék, a levegő - összenyomatlan PET palack - kikerülve a szemétszállítás rendszeréből kevesebb szemétdíjat jelenthet.

Jelenthetne, de maga a szelektív hulladékgyűjtés is pénzbe kerül. Hisz a a gyűjtőszigetek telepítése, karbantartása, ürítése is pénzbe kerül. Ezt a költséget valahol megint csak mi fizetjük meg. Mi fizetjük, de az értékes hulladékok feldolgozásával ez mindenképpen mérséklődhet.

A kérdés az, mennyivel? A rendszer akkor működhet gazdaságilag is előnyösen, ha minél nagyobb a kihasználtsága. Ha nem használják, vagy helytelenül használják akkor ez csak többlet költség jó esetben is csak költségátütemezést jelent.

Ha már egyszer van akkor használjuk, hogy ne fussunk vele felesleges köröket. És fontos hogy helyesen használjuk, hisz a nem oda való hulladékot, vagy szemétet külön e kiépített rendszertől eltérően kezelni kell.

Csak 5 féle anyag!
Sokan szemétlerakónak nézik az alapjában csak 5 féle anyagot gyűjtő szigeteket. Ez gond hisz ezeket az anyagokat, szemetet külön járattal, külön költségen kell onnan elszállítani. Még akkor is ha az a nem oda való anyag egyébként újrahasznosítható fabútor, gumiabroncs, vagy lapjára vasalt jó állapotú ruha.
"A jó szándék megvan de nagyon rossz helyen."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Közérdek: A hulladék érték, feldolgozása profitot termel, és munkahelyeket teremt.


 

Szólj hozzá!

Címkék: hulladék szelektív hulladékgyűjtés gyűjtősziget

A bejegyzés trackback címe:

https://szelektivhulladekgyujtes.blog.hu/api/trackback/id/tr281738440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása